top of page

Verder dan je 'neus' lang is...

Goed lichamelijk onderzoek gedaan? Goede familieanamnese en/of genogram? Luisteren, Doorvragen? Durven afwijken van het protocol of de standaard? Omdenken? Dit zijn vragen die bij mij opkomen sinds ik in mijn praktijk steeds meer cliënten tegen kom die al een zorgtraject hebben gehad of veel behandelingen hebben doorlopen en nog steeds klachten hebben of in de analyse zijn blijven hangen, zonder dat hun probleem is opgelost. Vaak na veel consulten en veel onduidelijkheid. Let wel: ik heb veel respect voor mijn collega’s in de reguliere of complementaire zorg (Westers en Oosterse geneeskunde) en hoe die, vaak met (veel te) weinig tijd of middelen, de meeste patiënten voldoende en naar tevredenheid kunnen helpen. Het zou echter beter kunnen in mijn optiek. Ik heb de luxe dat ik wel genoeg tijd kan maken heb voor mijn cliënten en mede hierdoor altijd vanuit meerdere gezichtspunten kan kijken en handelen. Ik benader een client vanuit een holistische visie en in het hier en nu en kijk samen met de client naar een probleem. Dat ‘anders kijken’ heb ik vanuit thuis meegekregen, maar ook goed en methodisch aangeleerd in mijn opleidingen en door werk- en levenservaring verdiept. Het is kijken, zien en gezien worden (beeld, houding, kleur, non-verbaalgedrag, beweging), vertellen, horen en luisteren (wat en waarom zegt iemand over wat of wie en wat bedoelt hij/zij), reflecteren, spiegelen en samenvatten. Daarnaast ook goed lichamelijk onderzoek doen: aanraken (hoe reageert iemand daarop), voelen (beweging, huid, spieren, botten, energie, testjes) en wat voelt iemand zelf wel/niet, ruiken en proeven (geur adem, huid) en vooral heel veel vragen, vragen en nog eens vragen. Tijdens een behandeling ben ik vaak stil, op het moment dat ik denk dat het nodig is sta ik samen met de client even stil bij wat ik voel. Ik nodig ook cliënten nadrukkelijk uit om te zelf voelen wat er gebeurt en de behoefte er ontstaat hier even bij stil te staan.

Ik gun mijn collega’s in de zorg van harte dat ook zij ook voldoende tijd, middelen en visie krijgen om verder te kunnen kijken dan de “neus” die ze beschikbaar hebben op dit moment. Dit zou ook het bewust-zijn van cliënten kunnen bevorderen, de preventie doen toenemen en daardoor de huidige hoge zorgconsumptie kunnen verminderen.

In de tussentijd: voel je van harte welkom in mijn praktijk en samen kijken we naar de klachten, de noodzakelijke verandering en oplossingen.

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page