top of page

Hartzeer...

Bij cliënten die in een proces van verlies zitten (rouw, scheiding, verlies van werk etc.) komt tijdens dit proces vaak pijn vrij. Die pijn uit zich in allerlei vormen: boosheid, heftige pijn op een bepaalde plek of zeurende en langdurige pijn over het hele lichaam. Afhankelijk van de fase binnen het proces van verlies, kan de pijn zich ook steeds anders manifesteren. Bij veel cliënten zit de pijn in de schouders, keel en/of buik. Bij het moment van “gaan loslaten” van een geliefde, zie ik bij cliënten soms ook echte hartpijn. Dit ‘hartzeer’ is heftig en confronterend. Naast de pijn is er het besef dat het proces van loslaten onomkeerbaar aan het worden is en daarmee ontstaat vaak ook twijfel bij de client over haar of zijn koers. Los van het feit dat het loslaten bevrijdend kan werken en oplucht. En dat kost veel energie en geeft soms dagenlang vermoeidheid. Onomkeerbaar in het proces; tegelijkertijd zullen de herinneringen altijd een bladzijde van je geschiedenis blijven en dus verbonden zijn met het verdere leven. Het trauma en de pijn kun je verwerken. Je kunt de boom of een tak dus wegzagen, de wortels blijven echter altijd verbonden met de stam.

Mijn coaching & lichaamswerk richt zich op het laten ervaren en voelen van dit verdriet, het aan durven kijken en verwerken ervan en het een plek geven. Vervolgens de pijn weghalen en zorgen dat met goede zelfzorginstrumenten de pijn laag of weg blijft en de cliënt in balans komt en blijft. Om daarna bewust ruimte te maken voor nieuwe dingen en/of mensen in het leven. Het is mooi en eervol om daarbij te mogen ondersteunen.

Bij hartzeer in het proces van loslaten moet ik ook altijd denken aan het mooie boek over rouw en verlies dat Denise van Geelen en Jakob van Wielink samen hebben geschreven: “Met zoveel liefde heb ik van je gehouden”. Dit boek, met mooie illustraties van Pascalle van Vliet, gebruik ik regelmatig binnen mijn praktijk, leen het boek uit of geef het ook als inspiratie of troost aan mensen cadeau.

Heb je zelf of heeft iemand in je omgeving behoefte aan ondersteuning: maak een afspraak!20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page