top of page

Galspuwen...of in beweging komen?

Nee, dit gaat niet over het actuele gedrag van politici. Het heeft ook niks te maken met deze mooie gallen aan dit eikenblad. Met deze eikengallen overigens, werd vroeger inkt gemaakt en heb ik op de lagere school nog mee leren schrijven…

Gal slaat in dit geval op opgekropte boosheid als uiting van verstoorde of geblokkeerde galenergie. In zowel de Westerse als de Oosterse geneeskunst is de galblaas een onderdeel van een heel systeem van lichaamsdelen en functies. Bij een obstructie in de galwegen die van de galblaas naar de dunne darm lopen, kunnen er ontstekingen ontstaan. De klachten ontstaan vaak wanneer de galstenen het kanaal naar de dunne darm afsluiten. Zo'n galaanval is alles behalve aangenaam. Heftige pijnen, steken in de zijde, voornamelijk rechts, met vaak een harde buik. Ernstige klachten leiden tot medisch ingrijpen. Klachten behorende bij verstoorde galenergie zijn o.a. oogklachten, oorsuizing, hoofdpijn, duizeligheid, migraine, stijve nek, spierpijn in de schouder, klachten van de borsten, zure oprispingen, krampen in de zijde, harde buik, overgeven, pijn en stijfheid in de onderrug, klachten in de heup, knie, enkel, voet of nagels.

In de Oosterse geneeskunst heeft elk orgaan ook haar psychische uitingsvorm. Bij de verstoorde galblaasenergie kunnen er veranderingen ontstaan in het "plannen" en het nemen van besluiten en is er toename van twijfel. De galblaas heeft ook te maken met agressie en opgekropte woede. De woede uit zich fel, zoals het gezegde luidt: ‘de gal spuwen’. Vele klachten van de galblaasenergie ontstaan door verkeerde voeding. Behalve gezonde voeding is het belangrijk om de verstoorde galblaasenergie te behandelen met (st)rekoefeningen, energetische massagetherapie, psoastherapie en (zelfzorg)oefeningen te doen om meer rust te krijgen en beter om te kunnen gaan met emoties, discussies en irritaties.



10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page