top of page

Over loslaten en verder gaan…

Afgelopen dagen ben ik geconfronteerd met verlies van een dierbare en komt het thema loslaten, nadrukkelijk aan me voorbij. In mijn leven en werk heb ik al heel veel mensen ontmoet rondom het thema verlies, rouw en loslaten. Daar waar ik dan vaak professioneel kan ondersteunen, had ik dit keer zelf meer moeite om hier mee om te gaan. Verlies en loslaten is complex en niet iets van zomaar een knop omzetten. Het is bewust durven aankijken van wat je raakt en wat je wel of niet kunt omarmen en bevatten. Loslaten is niet vergeten of de ‘ schepen achter je verbranden’. Loslaten is een nieuw hoofdstuk schrijven in het boek van je leven. Het mooie van loslaten is dat je ook heel veel nieuwe mooie dingen weer ziet en er voor terug krijgt als je dit kunt ontvangen. Ik praat in dit soort ‘donkere’ periodes veel met anderen en lees ook wat op mijn pad komt.. Zo las ik deze mooie tekst van Henri-Louis Bergson, die de kern van loslaten mooi verwoord:


Loslaten is iets anders dan achterlaten.

En vasthouden is iets anders

dan weigeren om verder te gaan.

Loslaten is toestaan dat wat er was,

in je doorklinkt,

terwijl je verder gaat.

Vasthouden is toestaan dat je verder gaat,

terwijl wat er was,

eeuwig in je zal nagalmen…’
141 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page