top of page

Opgebrand


Veerkracht is iets heel wonderlijks. Bij mensen is die in principe heel stevig. Als je echter te ver gaat is het net zo als in de natuur: als de maat vol is en er niet genoeg veerkracht meer is, wordt je ziek (planten en dieren gaan zelfs dood en komt er een ander voor in de plaats). De meeste mensen beschikken gelukkig, in normale omstandigheden, over voldoende veerkracht. Je kunt vanuit je eigen veerkracht hard werken en tegelijkertijd goed omgaan met tegenslagen, spanningen en weerstand en dit zo lang volhouden, mits je op tijd kunt opladen, ontspannen en herstellen. In onze huidige, ingewikkelde en hectische maatschappij echter, zie ik bij veel mensen, dat het opladen niet meer lukt of dat er niet genoeg herstel is na een lange periode van te grote inzet, weerstand en spanningen. Stress bouwt zich zo langzaam op en gaat niet meer weg. Ook na vervelende en onverwachte gebeurtenissen ontstaat stress. Een lichaam reageert sterk op deze stress of wordt zelfs als traumatisch beleefd. Zowel in je gedachten (hoofd) als in je lijf wordt dit ervaren als een ‘aanval’. Je autonome zenuwstelsel doet meteen haar werk en dat is ook de bedoeling en dus prima mits dat kortstondig is. Als het kortdurend is en de angst kan een plek krijgen door er over te praten, jezelf goed te ontladen of ontspanning te zoeken, dan is er vaak een snel herstel en ontstaat geen blijvende schade. Als de stress/angst echter aanhoudt of zich herhaalt zal de invloed van stress steeds sterker worden in je lijf en je belemmeren in je dagelijkse functioneren. Je autonome zenuwstelsel en je brein raken hierdoor duurzaam ontregeld en je wordt dus ziek.

Er ontwikkelen zich dus langzaam, lichamelijke en geestelijke klachten, die in het begin vaak niet herkend worden door jezelf of anderen. Stress is een soort sluipmoordenaar, waarbij je vaak te laat ontdekt dat je ‘opgebrand en uitgeblust’ raakt. En zo komen mensen stap voor stap ongemerkt in een (pré)burn-out.

Ook ik zelf, herkende een paar jaar terug, deze signalen slecht; dit ondanks duidelijke boodschappen van mijn lijf en de stevige reacties uit mijn omgeving. Ik bleef immers hard werken en zorgen en leverde goede resultaten waar men tevreden over was. Ik heb gelukkig op tijd de signalen herkend. Als je omgeving of jezelf op tijd bent, heb je gelukkig de keuze om het roer om te gooien en er iets aan te doen. Het zeker niet eenvoudig, hard werken aan jezelf, het gaat soms met kleine stappen en met stevige pieken en dalen. Maar het leven is de moeite waard als je jouw waarden en geluk weer terug kunt vinden. Met goede en professionele hulp kun je werken aan herstel en ook leren van je verleden, zodat je je zelf beter voelt en jezelf begrijpt als je in de toekomst je balans weer kwijt dreigt te raken. Dus ook hoe je dit beter kunt voorkomen. Dit is ook de mooie ervaring die ik zelf heb gehad en waar ik veel van heb geleerd.


Met mijn werk- en levenservaring en mijn kennis en kunde als vakbekwame coach & lichaamswerker wil ik je graag helpen om ook dat inzicht te krijgen, je balans te herstellen en samen te werken aan een duurzaam resultaat voor de toekomst.

Maak dus gerust een afspraak en voel je welkom. Meer info: www.devolgendecirkel.nl

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page