top of page

Spiegelen...

Spiegelen…De term ‘spiegelen’ wordt gebruikt binnen de psychologie en binnen coaching & lichaamswerk. Spiegelen of ook wel isopraxie genaamd, is een vorm van non-verbale communicatie of lichaamstaal, die bewust (in de coachpraktijk), maar heel vaak onbewust gebeurt door de cliënt of onszelf. Voorwaarde is dat de gesprekspartners elkaar zien. Bij spiegelen toon je een vorm van empathie en ‘stap je als het ware in iemand anders schoenen’. Het gaat erom emotioneel afgestemd en beschikbaar te zijn en te laten zien dat je het begrijpt. Het gebruik van onze vaardigheden om emotioneel contact te maken en aanwezig te zijn bij een ander, inclusief het tonen van empathie en het spiegelen van de emotionele expressie, kan hen helpen te reguleren via verbinding. Het bewust spiegelen kan gebeuren als de gesprekpartner gespiegeld wordt met bijvoorbeeld rechterbeen over linkerbeen en de ander gebruikt precies hetzelfde been. Het spiegelen kan ook gebeuren in de vorm van in een spiegel kijken en de bewegingen van de gesprekspartner min of meer in spiegelbeeld volgen, dus bijvoorbeeld rechterbeen tegenover linkerbeen.

Spiegelen begint met het observeren van de lichaamshouding van iemand en je lichaam vervolgens op subtiele wijze zijn positie te laten reflecteren . Als de armen van je gesprekspartner gekruist zijn, begin dan langzaam je armen over elkaar te slaan. Als je gesprekspartner achterover leunt, doe jij hetzelfde. De spiegelneuronen in de hersenen veroorzaken het spiegelgedrag. Maar je kunt niet alleen visueel spiegelen, maar ook auditief. Door de toonhoogte, tempo, volume en woordgebruik van je gesprekspartner over te nemen, spiegel je het auditieve gedrag van je gesprekspartner. Dat is bijvoorbeeld ook belangrijk bij telefoneren. In mijn praktijk en ook in andere situaties ‘spiegel’ ik tijdens gesprekken. Doel is om inzicht te krijgen. Soms gebruik ik letterlijk een grote passpiegel bij cliënten. Dit zijn bijvoorbeeld cliënten met een onvoldoende of negatief zelfbeeld m.b.t. hun gedrag,  lijf of hun eigenwaarde. Ze durven zichzelf niet goed aan te kijken, laat staan hun letterlijke spiegelbeeld te zien in de spiegel. Soms kan het dan helpen om hier op een veilige manier mee te oefenen. Vaak geeft dit bijzondere inzichten.

Spiegelen is kijken naar jezelf op een manier waarbij jij je eigen verantwoordelijkheid neemt om je leven een andere wending te geven. Wie naar zichzelf kijkt, en de relatie met zichzelf herstelt, heeft de sleutel tot een liefdevolle relatie gevonden. De spiegel is het symbool van de Japanse zonnegodin Amaterasu. Narcissus uit de Griekse mythologie werd verliefd op zijn eigen spiegelbeeld. Een spiegel breken zou zeven jaar ongeluk brengen. Daarmee is ook het dogma verwoord wat veel mensen met een slecht of negatief zelfbeeld hebben: ‘ik mag niet gezien worden’ of ‘ik word niet gezien’(door zichzelf of de ander)  De ogen worden ook ‘de spiegel van de ziel’ genoemd. Leonardo Da Vinci gaf deze uitdrukking leven. Maar wat betekent het als de ogen de spiegel van de ziel zijn? De meest gebruikte opvatting is dat je in de ogen van de ander zijn of haar ziel kunt zien. Je ziel is de kern van je wezen in zijn zuiverste vorm, de niet-materiële, spirituele component van het leven. In veel religies is de ziel het onsterfelijke deel van de mens, dat ook na het aardse bestaan blijft voortleven. In esoterische opvattingen is de ziel de drager, de uitdrukking of het voertuig van de eeuwige geest van iemand. Een bijzondere vorm van zielsverwantschap is het vinden van je spiegelziel, ook wel bekend als een tweelingvlam of zielsverwant. Dit is een diepgaande ervaring die verder gaat dan conventionele romantische verbindingen. Het houdt in dat je een persoon tegenkomt die je ziel weerspiegelt op een manier die enorme groei, transformatie en spirituele evolutie teweeg brengt. Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat mensen de emotionele reacties van anderen weerspiegelen: hersenreacties op waargenomen en ervaren emoties overlappen elkaar, en de reactietijdkosten van het observeren van de pijn van anderen suggereren dat de emotionele toestanden van anderen interfereren met die van ons . Dergelijke emotionele spiegeling binnen een coach of therapiesetting vereist wel professionele regulering. Dit, om persoonlijk leed te voorkomen.

En, als je op zoek bent en gaat naar de persoon die je leven kan veranderen, kijk dan eens in de spiegel. Want: jezelf zien, is meer dan in de spiegel kijken… 

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page