top of page

Psoas, de spier van de ziel...


De musculus iliopsoas, of te wel de Psoas, is je diepste spier in het midden van je lichaam en ligt naast je wervelkolom (aan beide zijden). Het is veel meer dan alleen de heupbuiger, de spier die de onderrug met de heupen verbindt. Embryologisch maakt de Psoas een belangrijk deel uit van het neurologisch (stress)systeem. De invloed van de Psoas op het (para)sympathisch zenuwstelsel is groot. De psoas is direct verbonden met onze primaire oerinstincten om te kunnen vluchten, vechten of bevriezen als we iets heftigs meemaken. Een instinct wat we ook terug zien bij mensen met langdurige stress of mensen die een of meerdere trauma’s hebben gehad waarvan ze niet hersteld zijn. Tevens heeft deze ‘heilige spier’ ook de functie van boodschapper van je gevoelsleven. Door dit ‘tweede paar hersenen’ in je buik noemt men in verschillende stromingen de Psoas daarom ook wel de ‘Spier van de ziel’.

In onze Westerse wereld, met veel stress, is de Psoas vaak overbelast, uitgeput en “uitgedroogd” en dat wordt daarom ook wel “misbruikt” genoemd. Daarnaast is onze Psoas vaak te strak gespannen door een ongezonde houding, te veel en verkeerd zitten of ook bij teveel belasting door arbeid of sport. Een uitgeputte Psoas kan allerlei klachten geven zoals schouder, rug- en bekkenklachten, heup- en/of liesklachten, keel- en ademproblemen, vermoeidheid, stressklachten, niet geaard zijn, buik- en menstruatiepijn, ‘je uit je midden voelen’. Daarnaast loopt de Psoas langs de nieren en het darmgebied en kan ook daar aan gerelateerde klachten geven.

Er is hier dus een heel sterk verband tussen je lichamelijke welzijn en je innerlijke welzijn.

Het is belangrijk om eerst inzicht te krijgen en te hebben in je klachten en die te leren

accepteren. Je Psoas wil je iets zeggen: je hoeft alleen maar te luisteren naar jezelf.

Met een Psoas releasebehandeling wil ik, naast acceptatie, bereiken dat er weer een soepele Psoas is en een beter bewustzijn van je lichaam en je gevoel.

Uitgangspunten Psoas releasebehandeling

De laatste jaren zijn er meer inzichten gekomen over de behandeling van de Psoas.

In het algemeen wordt de Psoas vanwege haar diepe ligging gezien als een spier die moeilijk direct te behandelen is. Directe behandeling moet met veel zorgvuldigheid gaan en met goede diagnostiek vooraf. Je behandelt daarnaast altijd vanuit een holistische visie, zeker bij een verstoorde Psoas, dus de mens als geheel (mentaal, emotioneel en fysiek) niet “alleen een lichaamsdeel dat verstoord is”.

De inzichten verschillen van stevig rekken/strekken/stevige training, acupunctuur, masseren tot aan zachtere psychodynamische vormen van expressie en zelfheling. De inzichten over Psoas behandeling zijn in beginsel geen van allen verkeerd maar zijn verschillend van passief of actief tot zelfhelend en van invasief tot indirect. Zowel fysiek als mentaal /emotioneel wordt iemand echter altijd bij alle vormen in beweging gezet en beogen we een betere verbinding met je zelf. Per client zal mijn behandeling altijd op maat zijn, dus afhankelijk van de persoon, wat er gevoeld en ontdekt wordt, de ernst van de verstoring van de Psoas en de balans van iemand.

Meer info lees je in:

Psoas therapie, helen van hoofd, hart, lichaam en ziel-flyer oktober 2022 DVC
.pdf
Download PDF • 206KB

80 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page