top of page

Hej, gôade mee...?

Wandelen is in heel veel opzichten gezond en effectief voor je geestelijke en fysieke conditie. Een uur stevig wandelen in de natuur is net zo productief als een half uur sporten. Wandelen met iemand anders levert ook nog een mooie gesprekken op en maakt je hoofd leeg. Je slaapt beter en voelt je fitter. De titel heb ik dankbaar ontleend aan gelijknamige mooie liedje van Gerard van Maasakkers; de Brabantse muzikant die schrijft over het leven en met wie ik nog ooit samen een CD mocht opnemen.

Wandelen en ik…

In mijn hele leven speelt wandelen een belangrijke rol. Mijn vader ging op woensdagmiddag in de 60er jaren (modern hé..) al met ons grote gezin wandelen in het bos en liet ons daar bewust kennis maken met de natuur en wat die te bieden heeft in alle seizoenen. Op alle vakanties wandelen we veel en ook nu ik een andere leven heb, wandel ik veel met of zonder oppashond in bos en veld.

Ik sta tijdens het wandelen regelmatig stil om goed om me heen te kijken, bewust te voelen hoe het met me is en mooie foto’s te maken voor o.a. mijn blogs op de website en social media of gewoon omdat ik getroffen en geïnspireerd wordt door de mooie dingen onderweg.

Ik bij thuiskomst voel ik bewust wat de wandeling me opgeleverd heeft en waar mijn lijf, hoofd of hart extra aandacht nodig heeft. Ik laat immers ook de dag of week aan me voorbijgaan als ik wandel en de dingen die me irriteren of wat zwaar vallen. Ik relativeer, zet dingen op een rij en krijg ook zaken helder zodat zaken op zijn plek vallen.

Ik merk echt dat mijn conditie door wandelen heel positief wordt beïnvloed. Zowel mijn spieren als mijn geest zijn soepel. Ik do ook regelmatig wandelcoaching met cliënten en het is mooi om te zien hoe productief en effectief dit is.

In veel revalidatie programma’s is wandelen een vast onderdeel. Of dit nu oncologie- of hart- en vaatrevalidatie is of actueler de revalidatie van mensen met burn-out of Long-Covid.

In de afbeelding (met dank aan Desiree Wierper-Heijnen, arts voor arbeid & gezondheid& leefstijlgeneeskunde/sportarts) Daar zie je de voordelen van wandelen en de kracht ervan treffend weer gegeven. Of dit nu alleen is, met hond of in een groep. Voordeel van met iemand anders lopen is dat je naast een mooie wandeling, vaak ook een mooi gesprek krijgt, al dan niet met fijne stiltes.

So, put on your shoes and let’s walk!
26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page